Tuesday, April 10, 2007

Varanasi ja Sarnath

Hyvaa jarkyttavan kuumaa keskipaivaa!
Lumbini jai taakse ja matkustimme sitten koko kuuman paivan tanne Varanasin suureen kaupunkiin. Rajalla meita kusetettiin taas vahasen, n. parin euron edesta, vaan siihenpa alkaa jo tottumaan... Niilta akkia rahat pois, joilla sita on ylimaaraista, eli turisteilta. Jepjep, nepalinpuoleisesta rajakaupunkia Sonaulia ei pysty paljoa muutenkaan kehumaan.. Likainen, sekainen ja aanekas, siinapa se suurinpiirtein on pahkinan kuoressa.. Rekkoja rajan kumminkin puolin ihan sikana ja kaikki huutamassa ja tyyttaamassa toisilleen pistavassa auringonpaisteessa.
Mutta Varanasi... N. Viiden metrin paassa minusta tapahtuu paikallisvaalimainontaa. Ohi kulkee kukilla ja norsuilmapalloilla koristeltu auto- ja moottoripyorakulkue. Bandit autojen lavoilla soittavat ihan innoissaan ja ymparilla kulkee tanssijoita. Sitten heilutetaan lippuja, joissa on kuvia ehdokkaan parstasta.. Nain se kay. Ois siistia nahda Matti Vanhanen tammoisessa.
Ganges, pyha joki ite, virtaa juurikin taalla Varanasissa ja onhan se hieno. Varanasi on myos Shivan kaupunki. Shivahan on mm. tuhoamisen ja kuoleman jumala, mutta ei mikaan negatiivinen hahmo missaan nimessa! Yksi tarkeimpia ja pyhimpia jumalia Hindulaisuudessa on han, koska kaikki, niin hyva kuin pahakin, pitaa ensin tuhota, etta uutta syntyisi. Varanasi on naista syista eraanlainen kuoleman kaupunki. Sanotaan, etta jos kuolee taalla, sielu paasee suoraan nirvanaan pois uudestisyntymisen kierrosta, joten ihmiset tulevat tanne kirjaimellisesti odottamaan kuolemaa. Yksikin nainen on ollut taalla jo 25 vuotta pelkastaan kuollakseen taalla.
Gangesiin kannetaan joka ikinen paiva tuhkat n. 200 ihmisruumiista ja joka hetki siella palaa monen monta roviota. Miksi juuri Gangesiin? No senhan pyha vesi puhdistaa pahan karman kuolleesta, joten taas nirvana odottaa! Itsekin kastoin kateni sinne, etta ompahan senkin synnit nyt pois pyyhditty, hahaa!
Kavimme myos Sarnathissa, elikkas paikassa, missa Buddha tapasi ensimmaiset oppilaansa ja antoi ensimmaiset opetuksensa. Moottoripyorariksalla vaan koroteltiin intian liikenteessa puoli tuntia ja pam, siellapa oltiin ihan yllattavassa hiljaisuudessa. Paivahan siellakin meni nopsaan temppeleita ja stupia ihaillessa... Hyvia kuvia kans saatiin, mutta eihan se kamera niita suostu koneelle antamaan, etta suomessa sitten naette niita enemmalti.
Olen kehittanyt itselleni addiktion intialaiseen piristeeseen. Siis kahviin verrattavissa oleva aine on kyseessa, tehty jonkun puun kaarnasta tai juurista tai mista lie.. Raikkaisiin lehtiin lykataan kymmenta eri sorttia maukkaita tokotteja ja sitten iso kontti ite kaarnaa(tai mita lie..) ja kaaraistaan kokoon ja lykataan poskeen pureskeltavaksi. Paikalliset mutustavat tata ihan koko ajan ja sen kylla huomaa. Kas kun pitkaaikaisella ja saannolisella kaytolla hampaat saavat viehattavan punaruskean savyn. Taitaa tulla meikallekkin, onhan tassa viela viikko aikaa mussuttaa.
Niin joo, nimittain ollaan Helsingissa kahden aikaan paivalla 18.4. Juuri kerkean viettamaan synttarini Delhissa ja akkia kotia sen jalkeen! Ompa kylla mukava nahda kavereita ja perhetta pitkasta aikaa, pitaa ottaa menetetty aika takaisin heti ku tullaan! Ollaan varmaan yks yo helsingissa ja sitten toinen yojunassa Ouluun, eli ollaan napparasti perjantaina Oulussa... Olkaahan valmiina villeihin tarinoihin ja viela villeimpiin reissaajiin!
Tammoisia jorinoita talla kertaa. Vahan seuraavan viikon suunnitelmista viela. Huomenna lahdetaan junalla kohti Agraa, elikkas sita paikkaa, missa on tama kuuluisa Taj Mahal. Keretaan viela sekin nakemaan talla meidan "Intian lomalla".. Siella pari paivaa ja sitten Delhiin katsomaan, joskos kauhutarinat ihmisten maarasta ja melusta ja hajusta ovat totta, sieltapa sitten pamahdetaankin Moskovan kautta kotosuomeen!
Nonni, nyt lopetan taman, oon ihan hiessa ja vesikin on loppu. Taidanpa ostaa tuosta viela yhden lehtikaarylan pyykkipureskeltavaksi. Shanti, elikkas rauhaa.
-Konsta.

1 comment:

matt said...

Hiya,
i know i have konsta's email somewhere but somehow i can't find it anymore...

i just wanted to say i feel very fortunate to have met you two. i really enjoyed the time we spent together in kathmandu.

i hope things are going well with "the rat" and india. it seems you've been in varanasi and sarnath but it's hard to figure out more with my (inexistent) knowledge of finnish or the funny output automatic translators throw at you. anyway no need to explain everything, after this trip i know how much effort it takes to keep a blog up to date while you're travelling...

i'm back in france since a few days (which feels completely unreal for now).
That was a bit long actually: 33h in transit! mostly because i spent the night in the airport to avoid having to take a taxi at 4am

take care !
-- Matthieu