Wednesday, February 14, 2007

Katmandu experience, Nepal

Vihdoin hieman kuvamateriaalia Katmandusta! Olen pahoillani, olemme istuneet kolme tuntia hitaalla koneella, eika minun suoneni enaa syki kertoakseen pitkaa prestooria kuville. Nauttikaa maisemista, palaamme pian Pokharan materiaalin kanssa.


Katmandu juuri niin ahtaana ja varikkaana mita se on. Kuva on hostellimme katolta. Alhaalla kadulla soittaa parhaillaan orkesteri saattaakseen morsiamen kuvassa nakyvaan taloon. Menossa ovat siis nepalilaiset haat. Mahtavaa musiikkia ja komea tapahtuma. Tahan myo herasimme kymmenen aikaan aamulla.

Laundry time. Kyseinen paivamme oli yksi leppoisimmista ja parhaista koko matkallamme. Olemme hostellimme katolla, aurinko paistoi, vaikkei kuvassa sita teekkaan ja kuvan etualalla nakyvasta pienesta Doran kaiuttimesta kuuntelimme musaiikkia. Lukekaatte alhaalta lisaa fiilistelystamme.

Nain ystavallisia ja lampimia olivat hostellimme tyontekijat Katmandussa. Aina kun asioin kuvassa olevan Kirin kanssa, han tarttui minua lanteilta tai kaulasta kiinni ja hymyili natisti vieressani. Konstan mielesta tarkka tuumailumme siita, milla bussilla kannattaisi Pokharaan menna oli nayttanyt ilmeisesti varsin sopolta.

Konsta, apina ja Buddhapatsas hostellimme laheisen vuoren Monkey Temppelilla. 365 askelta kiipesimme vuorenrinnetta ylos apinan hyokkaysten saattelemana palaten portilta takaisin, koska sisaanpaasy maksoi RP 100. Yhtakkia Konsta raakaisi ja vajosi vieressani polvilleen ja mina ihmettelin kummasti mita tapahtui. Apina oli hyokannyt Konstan pohkeisiin kiinni yrittaen saada hedelmia kassista. Rohkeita otuksia.

Pieni apina vieressamme hamuamassa laukussamme olleita hedelmia. Ovat ne niin kuin pienia ihmisia, kun niita hetken vieresta tarkkailee.
Lumbini Tandoori Dhaba. Jos ikina menette Katmanduun lomalle, teidan on syotava taalla. Minua oikeasti hieman havetti valilla, koska ynisin orgastisesta ruokaelamyksesta varpaat kippurassa jokaikinen kerta, kun taalla soimme. Mahtavaa, rasvaista naania, ihanat daalit ja paneerit. Yksikaan ruokalaji ei ollut pettymys. Kuvassa naette perinteisen nepalilaisen aterian. Riisia, linssidaalia, kasviksia, chilipikkelssia, chapati ja papad leipaa. Kaikkea saa syoda rajattomasti ja ateria maksaa yhteensa 80 senttia. Rajaus kuvassa on taatusti miehen kasityota. Ruoka ja tissit.

Kulinaristisen keitaamme omistajan poika. Aarettoman tolkku pieni asiakaspalvelija ja ravintolatyontekija ja hirvittavan kiinnostunut kaikista toimistamme ravintolassa. Poika osasi kaksi sanaa englantia, yes ja ok, asiakaspalvelijan sanat. Han kaytti kuitenkin sanoja sellaisella painolla, etta oli vallan vakuuttava. Kysyin hanelta yhdesti, how are you doing today ja vastaus tuli coolisti ja varmasti silmiin katsoen: Yes.


Katmandun vaaristynyt talo ja kahden ihmisen kohtaaminen sen edessa. Konsta on kehittynyt aika hyvaksi valokuvaajaksi matkan aikana ja jotkut kuvat ovat aivan ihastuttavia! Tama yksi lemppari.

Tiistai ja Ganesh jumalan juhla. Pieni temppeli oli tapotaynna Katmandulaisia, jotka jonottivat paastakseen uhraamaan kukkia ja suitsukkeita Ganeshille. Ganesh on hindulaisten paajumalan Shivan ja hanen naikkosensa Parvatin lapsi, joka menetti dramaattisesti paansa ja joutui ottamaan tilalle ensimmaisen vastaantulleen eli elefantin paan. Ganesh on viisauden jumala ja esteiden poistaja.


Paikallisia naisia myymassa kukkia, joita voi luovuttaa uhrilahjaksi Ganeshille. Punaiset taplat nepalilaisten otsissa tulevat muuten useimmiten punaisista kukista jauhetusta jauheesta, jota he laittavat otsaansa lausuessaan pienen rukouksen ohittaessaan kaduilla olevia pienia alttareita. Usein rukous suoritetaan lennosta, juostessa ohi.


Ja tassa nyt naette sen suloisen prinssin, jonka suudelma oli suloisista suloisin, mita ikina olen vastaanottanut. Saavuimme Patanin puolelle Katmandusta ja paadyimme heti maistelemaan paikallisen pienen putiikin samosapiiraita ja muita ihmeellisia herkkuja. Poika hurmasi oitis kaikki ja jatti viela sydameen lahtemattoman jaljen pienella pusullaan. Sisko nayttaa syystakin ylpealta veljestaan.

Konsta ja Dora ja Patanin kaupungin pienia oppilaita. Kaikilla oli niin mukavaa!


Voitteko kuulla "too much, baby you are too much, but we're too much too!" Tassa meidan poikabandimme, 2 Much. Vasemmalla raisumpi, bandin pepper, Wang The Man ja bandin salt, runopoika Consta, ceella... Sydamet sarkyvat Nepalin kaduilla ja kirkuvien teinityttojen laumat peittavat pojat alleen pienilla alushousuillaan. IIIKKK!


Patanin kaupungin, kaupungin, jonka kaduilla kaveleminen maksaa RP 200, kuuluisa Durbar Square. Ei me tiedeta miksi se on niin kuuluisa (saastytte nyt siis turistiopas kamalta ja esittelylta), koska ei ole Lonely Planet kertomassa. Kaunis Patanin kuitenkin oli ennen poliisien ystavallisesti suorittamaa haatoa.


Katmandu style vanhempi mies. Pitkikset, tennaritossu, hamemainen pitka aluspaita ja liivi seka huivi ja nepalilainen myssy. Kuva Durbar Squarelta.


Mainostamisen eliittia. Kaikki haluavat Tanulaxmi Tylsakeskukseen! Tama on turisteille, jotka kokevat Katmandussa olevan liikaa tekemista, viihdyketta ja toimintaa.


Katmandun kuumassa yossa mikaan ei ole pyhaa. Tai no mehan tassa epapyhia oltiin. Toiset ovat keskella kiihkeinta lemmenleikkia ja kaksi turistia hihittaa vieressa ja kaiken hyvaksi ottaa kameralle kaiken. En tieda oliko syyna meidan piilokameramme vai jo aikaisemmin syntynyt ryppy rakkaudessa, mutta naimme naaraksen vallan kyllastyneen ja pettyneen nakoisena kulkemassa hetken myohemmin alakadulla. Ehka kumppani oli hitusen liian nuori ja lyhyt, kuten naette ei oikein yleta vaikka kaikin keinoin kylla yrittaa!

5 comments:

Anonymous said...

Heips,

Mailin kanssa ongelmia, ei saa laitettua sitä postia. Otappas muhun yhteyttä, kun näät tän. Kivoja kuvia teillä. :D Terkkuja!

-Teemu

Anonymous said...

Kiitokset taas mielenkiintoisista kuvista ja kertomuksista. Olen yrittänyt soittaa teille tosi monta kertaa ja joo tiedän, että Einin puhelin kadonnut, mutta puhelin hälyttää ja sitten se katkaistaan. KK soita jostakin mulle, ei niin hätä, mutta kova ikävä.

Hyvää ystavan päivää.
T. Mirva-äiti

Anonymous said...

Ihanan värikkäitä kuvia ja juttuja ..taas! Täällä arkiset ahertajat on tulleet töistä ja remppailu vaan jatkuu (ja venyyjavenyy..). Karhukopla vois oikeesti ottaa yhteyttä! Mitä puhuttiin ennen lähtöä?! Äitiin pitää ottaa yhteys. Laita sille s-postia sen luukkuun tai mun cityyn. Lähren rillille palan hakuun, kun se keittiö on vielä jossain Helsingeissä. Tompalta terkut! ja hyvää ystävänpäivää kummallekki. Moro. -Minna

Anonymous said...

Hei kumallekin!

Mummo katto eka kertaa kuvat ja meillä oli tosi mukava hetki. Mummoa naratti niin..........

Treveiset mummolta ja papalta.


T. Mirva-äiti

Pesälä-Kesälät Reissussa said...

Alex dear, sorry for my nonexistent computer skills, my box was full but now it should be ready to receive your email. SO your not on the bitch list aymore :)

Ma laitan teemu ite Heinille postia. Kiitti yrityksesta velikulta!

-Eini

Niin ja minakin oon viela hengissa, mutta eihan taalla mikaan toimi, etta otan yhteytta paremmalla ajalla sitten kunnolla! Pirun kallista soittaa ja netti patkii. Palaamme asiaan.

-Kona